Acupunctuur
De Chinese geneeswijze (ook bekend als TCM) kent een geschiedens van meer dan duizend jaar en is in al die tijd toegepast om talloze klachten te behandelen variërend van levensbedreigende ziekte tot alledaagse ongemakken. Door zijn holistische aanpak wordt er niet enkel naar de ziekte gekeken, maar naar de persoon als geheel. Dit betekent dat Chinese geneeswijze niet als doel heeft om de symptomen te onderdrukken, maar probeert de balans in de persoon te herstellen zodat de wortel van de klacht wordt aangepakt. Hierdoor kan Chinese geneeswijze succesvol zijn in het behandelen van klachten waar de reguliere zorg geen antwoord op heeft.
Van de verschillende behandelmethoden die de Chinese geneeswijze kent heeft acupunctuur waarschijnlijk de meeste bekendheid in het westen. Tijdens een behandeling met acupunctuur worden dunne steriele naalden in verschillende plekken op het lichaam geplaats om zo het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam aan te spreken en de gezonde balans daarvan te herstellen. Bovendien heeft acupunctuur geen bijwerkingen in tegenstelling tot veel medicatie en kan zonder problemen toegepast worden ook als u al onder behandeling bent in de reguliere zorg.
Acupunctuur bij (sport)blessures
In het geval van blessures of andere klachten van het bewegingsapparaat kan acupunctuur uiterst succesvol blijken bij het verhelpen van de pijnklachten of de bewegingsbeperking. Deze vorm van acupunctuur wordt ook wel orthopedische acupunctuur of Ah-shi acupunctuur genoemd en wordt helaas vaak minder uitgebreid (of helemaal niet) onderwezen in de gangbare opleidingen.
Ik heb specifieke nascholingen gevolgd bij gerenomeerde docenten om mijn kennis hierin te verdiepen omdat dit ook vaak de behandelingen zijn die de meest dramatisch merkbare verbeteringen opleveren. Bovendien is het behandeltraject ook vaak veel korter vergeleken met bijvoorbeeld interne klachten. Belangrijker nog voor u is dat ik alle mogelijke manieren van behandelen zelf ondergaan heb zodat ik in staat ben uit te leggen wat het process gaat zijn en wat men kan verwachten tijdens (en na) een dergelijke behandeling.
In tegenstelling tot wat ik ‘reguliere’ acupunctuur noem, zijn de gangbaar vaste acupunctuurpunten niet zo belangrijk. Ook spelen bij orthopedische klachten de zogenaamde ‘tendino-musculaire meridianen’ (spier-, pees- en fasciaweefsels) een veel belangrijkere rol in zowel de diagnose als ook de behandeling. Als eerste wordt gekeken welke gewrichten en/of spieren zijn aangedaan. Vervolgens worden de tendino-musculaire meridianen onderzocht op Ah-shi punten of lijnen (letterlijk: “Ah-Daar!” punten) die spierknopen hebben gevormd en zodoende voor onnatuurlijke spanning op de spier- of fasciabanen zorgen. In de meeste gevallen zul je merken dat de Ah-shi punten op totaal andere plekken zitten dan waar het lichaam pijn en ongemak ervaart omdat deze de lijnen letterlijk ingekort hebben. Als de oorsprong van de pijn gevonden is zullen de acupunctuur naalden gebruikt worden om de spierknopen te ontspannen. Voor sommigen mensen zal dit wat weg hebben van wat in de fysiotherapie als dry needling wordt omschreven. In tegenstelling tot dry needling beperk ik mij niet tot erkende triggerpoints en belangrijker nog, pas ik de intensiteit van de behandeling aan aan de situatie van de persoon (zoals leeftijd, fitheid of andere factoren). Dit soort behandelingen kunnen wel degelijk als intens (maar niet perse pijnlijk) ervaren worden, maar is het niet de bedoeling om voorbij de grens van de patiënt te gaan. Meestal wordt een behandeling aangevuld met massage technieken of andere manuele handelingen om het lichaam te helpen ontspannen en zijn mobiliteit terug te krijgen. Mensen die dit soort orthopedische acupunctuur ondergaan zullen vaak merken dat er aan hun lichaam gewerkt is, maar ook dat de beweeglijkheid van het lichaam al direct is toegenomen.
Juist om deze laatste reden is orthopedische acupunctuur ook vaak een goede keuze voor actieve sporters omdat deze groep door hun activiteit alleen al meer spierknopen creëerd die, wanneer niet behandeld, op een veel later moment opeens voor (onverklaarbare) klachten kan zorgen. Dit kan natuurlijk ook gelden voor mensen die een beroep uitoefenen met eenzijdige of repetetieve handelingen. Denk bijvoorbeeld aan lang zitten achter een bureau of in de auto óf het veelvuldig tillen van zware vracht. Zoals bij zovele dingen in het leven geldt ook hier dat hoe eerder je erbij bent hoe makkelijker het kan zijn om er ook vanaf te komen.
Waarbij kan acupunctuur mij nog meer bij helpen?
Naast het behandelen van klachten aan het bewegingsappaat kan acupunctuur, door zijn holistische aanpak en ontbreken van bijwerkingen, effectief zijn bij het behandelen van een breed scala aan klachten zoals bijvoorbeeld:
Stress en/of vermoeidheid
Hoofdpijn en migraine
Spijsverteringsklachten
Slaapproblemen
Ademhalingsproblemen
Neuropathie van de handen of voeten
Menstruatieklachten (maar ook klachten die te maken hebben met de overgang)
Algemene weerstand
In het algemeen is te stellen dat een behandeling van een interne klacht vaak veel ontspannender of zachter zal zijn. In veel gevallen maak ik dan ook gebruik van ‘deep Qi’ technieken die soms lijken alsof ik weinig doe maar meestal een diep meditatieve uitwerking hebben. Deze technieken komen bijna altijd wel voor wanneer er een stukje mentale stress bij zit en vormen ook het uitgangspunt van ontsress of ontspannings behandelingen. Echter zijn er altijd situaties waar de manieren van behandeling in elkaar over lopen omdat een externe klacht een intern probleem kan creëeren en vice versa.
Natuurlijk is dit maar een begin van de lijst van mogelijke klachten waarvoor u acupunctuur kunt overwegen. Staat uw specifieke klacht hier niet bij of heeft u meer vragen over wat acupunctuur voor u kan betekenen neemt u dan rustig contact op voor een afspraak of vrijblijvende vragen.
Wat kunt u verwachten tijdens een behandeling?
Bij uw eerste bezoek wordt er een intake gesprek afgenomen om een duidelijk beeld te krijgen van uw klacht en uw levenssituatie. Een klacht staat immers nooit op zichzelf. Wanneer uw klachtenbeeld in kaart is gebracht en een behandelplan is opgesteld zal ik overgaan op de behandeling. Deze zal bestaan uit een combinatie van acupunctuur en massagetechnieken, eventueel aangevuld met cupping of moxa. Daar waar nodig zal ik ook aandacht besteden aan leefstijl- en/of voedingsadvies.
Misschien anders dan wat u van acupunctuur gewend bent hou ik zelf van een actieve aanpak en dat houdt in dat ik de tijd met u optimaal probeer te benutten. Als ik niet met een naald bezig ben dan wel met massagetechnieken of ander soortgelijke handeling zodat de verschillende methoden elkaar complementeren. Tenzij een specifieke klacht om een andere aanpak vraagt is het niet mijn manier van behandelen om hier en daar wat naalden te zetten en u vervolgens alleen in de kamer achter te laten.
Tijdens een behandeling tracht ik het uitkleden zoveel mogelijk te beperken voor uw eigen gemak. Mijn advies is dan ook om comfortabele loszittende kleding te dragen zodat kleren die romp of ledematen bedekken eenvoudig opgekrult kunnen worden. Neemt u bovendien één (liefst twee) grote handdoeken mee om op te liggen en uzelf te bedekken mocht dat nodig zijn.
Bij een eventueel vervolgconsult zal de vooruitgang van uw klachten besproken worden en waar nodig het behandelplan aangepast worden om zo efficiënt mogelijk aan de slag te gaan. Mijn doel is uiteindelijk om u met zo min mogelijke behandelingen te helpen en positieve verandering te stimuleren.